Woensdag 06 april 2022 

Ministerie krijgt 565.000 euro boete voor slechte beveiliging van visumaanvragen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een boete van 565.000 euro gekregen omdat de beveiliging van het systeem voor visumaanvragen onvoldoende beveiligd is. De boete werd opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die schrijft dat het ministerie bij het verlenen van visa “jarenlang, op grote schaal en op ernstige wijze de wet heeft overtreden”.

Het gaat om de beveiliging van het zogeheten Nationaal Visum Informatie Systeem, waarin gegevens voor visumverlening worden vastgelegd. De AP zegt dat het gebrek aan beveiliging het risico met zich meebrengt dat onbevoegden dossiers kunnen inzien en wijzigen. Ook zijn mensen die een visum aanvroegen niet genoeg geïnformeerd over hoe hun informatie kon worden gedeeld met andere partijen.

De AP heeft niet alleen een boete opgelegd, maar ook twee dwangsommen. Zo moet het ministerie de beveiliging op orde maken. Zolang dat niet gebeurt, loopt de dwangsom met 50.000 euro per twee weken op. Ook de informatievoorziening moet worden verbeterd, anders kost dat het ministerie 10.000 euro per week.

Volgens de toezichthouder zijn in de afgelopen drie jaar gemiddeld 530.000 visumaanvragen per jaar behandeld. “De persoonsgegevens van burgers uit al die aanvragen zijn onvoldoende beveiligd”, schrijft de AP. “Het gaat om gevoelige informatie, zoals vingerafdrukken, naam, adres, woonplaats, land van geboorte, doel van de reis, nationaliteit en foto.” Mensen die een visum aanvragen, zijn verplicht die gegevens aan Buitenlandse Zaken te geven.

 

‘Problemen waren bekend, nog niet genoeg verbeterd’

De problemen van het visumsysteem zijn al langere tijd bekend bij het ministerie, zegt de AP. Er is nog niet genoeg gedaan om het systeem te verbeteren.

“Aangezien burgers verplicht zijn hun persoonsgegevens af te staan, had Buitenlandse Zaken direct de nodige maatregelen moeten nemen die gegevens goed te beschermen”, zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. “Omdat de beveiliging nu al jarenlang tekortschiet, is ons oordeel dat Buitenlandse Zaken ernstig nalatig is geweest en dat nog steeds is.”

De boete en last onder dwangsom zijn opgelegd aan minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, omdat hij verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens bij zijn ministerie. Hij kan nog bezwaar aantekenen.

Ministerie krijgt 565.000 euro boete voor slechte beveiliging van visumaanvragen | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

 

error: Content is beveiligd!