10 februari 2022

Privacywaakhond gaat ook algoritmes controleren, maar verzuipt nu al in ’t werk.

General Data Protection:

“De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt nog meer op zijn bord.
En dat terwijl het budget al veel te laag is voor de huidige taken.
Hoe serieus neemt de overheid de Europese Privacy-wetgeving?”.
Slimme algoritmes worden steeds vaker gebruikt in onze samenleving, bijvoorbeeld om fraude op te sporen. Die algoritmes moeten worden wel gecontroleerd op discriminatie en willekeur. Die taak komt voor een belangrijk deel te liggen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacywaakhond. Het is de vraag of de nu al overbeladen organisatie dat wel aankan, blijkt uit een rondgang langs experts door NU.nl.

Aan de lopende band roept de Autoriteit Persoonsgegevens dat ze onvoldoende budget heeft voor toezicht op de privacywetten. Toch krijgt de organisatie er vanaf 2023 een grote verantwoordelijkheid bij: controleren of algoritmes transparant zijn en niet discrimineren.

Het is onwenselijk om dit zomaar bij de AP onder te brengen, zegt Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR), de belangrijkste adviesraad van de regering. “Algoritmes gebruiken lang niet altijd persoonsgegevens, maar dat is wel de focus van de AP. Ook zit de pijn niet altijd bij privacy. Algoritmes kunnen ook de markt verstoren of tot machtsmisbruik leiden.”

De WRR-voorzitter slaat de spijker op de kop, vindt hoogleraar privacy Bart Schermer. “Door de taak bij de AP onder te brengen, zit er gelijk het stempel van persoonsgegevens op. De AP heeft niet per se kaas gegeten van algoritmes voor de veiligheid van vliegtuigonderdelen of algoritmes in medische apparatuur.”

Privacywaakhond gaat ook algoritmes controleren, maar verzuipt nu al in ’t werk | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

 

 

error: Content is beveiligd!